Hikaru no Go

Hikaru no Go
Hikaru no Go

Už je to nějaký ten pátek, co jsem zhlédl anime Hikaru no Go. Dokonce bylo něco i na starém blogu. Poslední dobou mám takové nostalgické chvilky, kdy se objeví chuť připomenout si nějaké starší zhlédnuté anime. A jelikož jsem viděl už anime spracování, manga je tedy vhodná forma (a mnohdy lepší).

Sportovní anime mají vždy něco do sebe. Vyjímkou není ani manga Hikaru no Go, která se motá kolem strategické stolní hry Go.

Co to je hra Go?

Go
Go

Go (japonsky: 碁 nebo častěji 囲碁 – igo) je desková hra pro dva hráče, která pochází z Číny, kde se však nazývá Weichi. Vznikla někdy ve tisíciletí př. n. l. Do dnešní doby se zachovala hlavně díky jejímu rozvoji v Japonsku, kde byla podporována šógunátem. Velmi rozšířená je i v Koreji (pod názvem Baduk) a ve východní Asii všeobecně. Hraje se obvykle na desce 19×19 průsečíků, které se říká goban. (link)

Něco málo k příběhu:

Hikaru jednoho dne najde na půdě svého dědečka starou desku na hraní Go, z něhož se mu zjeví duch dávno mrtvého hráče. Duch Saie. Od této doby žije Sai v Hikarově těle s touhou provést  božský  tah. Hikaru je tedy zapleten do světa Go.

Hikaru no Go manga má celkem 23 svazků. Je to teda pořádna dávka četby. Na internetových čítarnách se setkáme se 191 kapitolama. Není to tedy manga na jeden večer, ale nebojte se. Ani při takové velikosti vás rozhodně nebude nudit. Kromě toho ilustrace jsou velice pěkné. Pokud náhodou máte při čtení pocit dežaví, tak se ničeho nelekejte. Ilustrátorem není nikdo jiný než Takeši Obata, který má na svém kontě třeba Death Note. Příběh hezky odsejpá a ani v pozdější části se neobjevuje nic klišoidního.

Pokud ovšem nejste fanda mangy a klasického čtení komixu, můžete se samozřejmě pustit i do anime zpracování. V takovém případě se obrňte dávkou trpělivosti. Hlavně v období filerů, které jsou jako pěsť na oko a budete mít chuť spáchat seppuku. Anime zpracování má celkem 75 dílů, což sice není k délce mangy nijak  neobvyklé, ale i přesto se tam nevyskytne veškerý příběh (což je zase obvyklé). Jak už bylo napovězeno, konec je otevřen. Ten je bohužel otevřen i v manze, ale už ne tak násilně. Celkové ohlednutí je tedy lepší z pohledu mangy, než anime. Doporučuju tedy tu.

Náhledy:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.