Onigiri

Onigiri

Absolutně fenomenální záležitost. Jídlo, které mi z toulek Japonskem u nás chybí. Malé, praktické, skladné, zdravé a chutné. A o čem je řeč? Řeč je o Onigiri. Kousek fasfoodu (chcete-li), který tvoří dokonalou balanci k bagetám a jiným nezdravým věcem.

Ať už se jedná o rychlou svačinku nebo pozdní snídani, onigiri je prostě parádní. Pokud máte rádi rýži, ovšem.

Co je to onigiri?

Onigiri, známé též jako omusubi, je uvařená rýže zformovaná do libovolného tvaru (obvykle koule nebo trojúhelníku) a zabalená do listu nori (mořská řasa). Plněna je pak libovolnou náplní. Ať už se jedná o tuňáka, lososa nebo zeleninu, fantazií se meze nekladou a náplň může být prakticky libovolná.

Onigiri se dá sehnat prakticky v jakémkoliv kombini v enormním množství příchutí nebo navštívit přímo specializované restaurace, kde získáte zážitek ještě o několik úrovní výše.

Přesně tak, jak se to nemá rozbalovat :D.

Naprosto mě zaujalo balení. Japonci jsou filutove a aby mořská řasa nezvlhla, vymysleli dvojitý obal (rýže – plast – řasa – plast) s důmyslným otevíracím mechanismem, kdy postupným rozbalováním se řasa sama umístí na rýži bez toho, abyste museli obě části rozbalovat a skládat samostatně. Množství zbytečného plastové odpadu je otázka druhá.

A pokud jste neschopní ve formování trojhránků rýže jako já, na ebay se dají pořídit tvořítka za pár korun.

Příprava onigiri doma

Odkazy

Jedna odpověď na “Onigiri”

  1. No je to dost podobné sushi, asi i podle názvu jelikož jeden druh sushi se jmenuje nigiri. A ano Japonsko má taky jednu z nejzdravějších kuchyní na světě. Já se u nás taky snažím trochu zdravě stravovat, třeba sushi si dávám často a ještě mi chutná vietnamská kuchyně. A někdy si i objednám takové jídlo zdravější jídlo https://fitkitchen.cz/ je to taky dobrá alternativa.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.